نشان نانو چیست؟
نشان نانو، یک نشان قانونی ملی است که مجوز استفاده از آن برای یک محصول فناوری نانو، توسط سازمان ملی استاندارد ایران و با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به واحد تولیدی متقاضی صادر میشود. صدور این مجوز، بر اساس مجموعهای از فرایندهای تعریف شده و دستورالعملهای مصوب از سوی سازمان ملی استاندارد ایران انجام میگیرد. درج نشان نانو بر روی یک محصول، بیانگر بهبود خواص با استفاده از فناوری نانو و تایید کیفیت محصول است.
تاریخچه
در ابتدا ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، با اتکا به تجربیات خود در زمینه گواهی دهی محصولات نانو و پس از انجام مطالعات اولیه و بررسی تجربیات کشورهای جهان (مانند: تایلند و تایوان)، پیشنهاد اعطای یک نشان ملی به محصولات فناوری نانو با عنوان «نشان نانونماد» را به سازمان ملی استاندارد ارائه کرد. سازمان ملی استاندارد این پیشنهاد را در دستور کار شورای عالی استاندارد قرار داد که در نهایت، در جلسه شورای عالی استاندارد به تاریخ ۹۳/۱۲/۱۸ مطرح و این نشان با نام «نشان نانو» تصویب گردید. به موجب ابلاغیه تصویب نامه شورای عالی استاندارد به تاریخ ۹۵/۰۹/۱۴، کارگروه مشترکی میان سازمان ملی استاندارد و ستاد ویژه توسعه فناوری نانو (به نمایندگی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری) تشکیل و کار تدوین دستورالعمل مورد نیاز برای تعیین نحوه اعطای مجوز استفاده از نشان نانو آغاز شد. سرانجام در تاریخ ۹۶/۱۱/۲۳ دستورالعمل تدوین شده توسط این کارگروه مشترک، با عنوان «دستورالعمل اعطای مجوز استفاده از نشان نانو» مورد تایید و تصویب سازمان ملی استاندارد قرار گرفت.
اهداف و مزایا
- تایید کیفیت محصولات نانو در راستای حمایت از مصرف کنندگان
- افزایش اعتماد عمومی به منظور توسعه بازار فناوری نانو
- شفاف سازی فضای تجارت
- تسهیل صادرات محصولات نانو از طریق تفاهم نامه مشترک با سایر کشورها
ارکان نشان نانو
- کمیته تخصصی
کمیتهای است مستقر در ستاد ویژه توسعه فناوری نانو که مرجع فنی و تخصصی ارزیابی محصولات فناوری نانو است و وظیفه بررسی صلاحیت و شرایط احراز فعالیت واحدهای تولیدی/خدماتی این محصولات را برعهده دارد.
- کمیته علائم
کمیتهای است که زیر نظر اداره استاندارد کل استانها تشکیل میشود و وظیفه بررسی نهایی صلاحیت واحدهای تولیدی/خدماتی در خصوص صدور پروانه برای محصول خاص، تعلیق، رفع تعلیق، ابطال و صدور مجدد آن را برعهده دارد.
- مدیر کنترل کیفیت
شخص حقیقی است که از طرف واحد متقاضی، جهت صدور پروانه به سازمان معرفی میشود و طبق آییننامه تأیید صلاحیت علمی و فنی مدیران کنترل کیفیت مصوب سازمان ملی استاندارد ایران تایید شده و برای فعالیت در زمینه فناوری نانو، مورد تایید ستاد ویژه توسعه فناوری نانو باشد.
- شرکت بازرسی تایید صلاحیت شده
شخص حقوقی است که دارای گواهینامه بازرسی بر اساس استاندارد ۱۷۰۲۰ از سازمان یا مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران باشد.
- آزمایشگاه تایید صلاحیت شده
آزمایشگاهی است که دارای گواهینامه تایید صلاحیت بر اساس استاندارد ۱۷۰۲۵ از سازمان یا مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران باشد.